Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O σώζων εαυτόν σωθήτω 🙋‍♂️

            "O σώζων εαυτόν σωθήτω"   

 
- ΜΑΘΑΙΝΩ

      - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ

     - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ

   - ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ



        

🌪 Αποσαφήνιση της έκφρασης "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"💨💨

Ετυμολογία της έκφρασης: "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"

→ δείτε τις λέξεις σώζων, εαυτόν και σωθήτω
Έκφραση
- ο σώζων εαυτόν σωθήτω
ο καθένας ας σπεύσει να σώσει τον εαυτόν του!
* φράση που λέγεται προ μεγάλου κινδύνου όπου φέρεται να έχει παραλύσει κάθε έννοια οργανωμένης προστασίας
Σημειώσεις
  • πρόκειται για χρησμό που έδωσε το Μαντείο των Δελφών το 480 π.Χ. απαντώντας σε σχετικό αίτημα των Αθηναίων τι να κάνουν έναντι της μεγάλης περσικής εκστρατείας.
  • ο χρησμός αυτός ως έκφραση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ιστορικά καταγεγραμμένες προτροπές φιλαυτίας.
Ανακτήθηκε από: shorturl.at/qtxDI.   
Φυσικές καταστροφές
Ετυμολογία:
Με τον όρο Καταστροφή (Disaster), νοείται κάθε ταχείας ή βραδείας εξέλιξης φυσικό φαινόμενο ή τεχνολογικό συμβάν στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο το οποίο προκαλεί εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο καθώς και στο ανθρωπογενές ή φυσικό περιβάλλον. (Γ.Γ.Π.Π, 2003, Μουζάκης, 2015,)
Παλιότερα ο όρος καταστροφή ήταν συνυφασμένος με ακραίες εκδηλώσεις φυσικών φαινομένων που είχαν ως συνέπεια μεγάλες απώλειες. Από τα τέλη όμως του 20ου αιώνα, έγινε φανερό ότι οι καταστροφές παρουσιάζουν ποικίλους γενεσιουργούς μηχανισμούς, τρόπους και χρονικές κλίμακες εκδήλωσης, καθώς επίσης και ποικίλες συνέπειες. Έγινε φανερό ότι εμφανίζονται και άλλοι τύποι καταστροφών, των οποίων η εκδήλωση δεν σχετίζεται απαραίτητα με φυσικά φαινόμενα αλλά με την ανθρώπινη δραστηριότητα. (Λέκκας, 2015)
Το υλικό ανακτήθηκε από: Χρήστος Χαλαζιάς :ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ 


Μέσα από στοχευόμενες δράσεις, δραστηριότητες να δώσουμε στους μαθητές ερεθίσματα για  
  • την αποσαφήνιση εννοιών, 
  •  την αναγνώριση αξιών, και 
  • την ανάπτυξη ψυχοκινητικών δεξιοτήτων και στάσεων που είναι απαραίτητες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση κώδικα συμπεριφοράς γύρω από προβλήματα που προκύπτουν σε καταστροφές, σε ατομικό και στη συνέχεια σε ομαδικό / κοινωνικό επίπεδο.
Ειδικότερα, οι μαθησιακοί στόχοι που τέθηκαν αποσκοπούν, μετά το πέρας των ενοτήτων:
  • να διακρίνουν οι μαθητές ποια φυσικά φαινόμενα χαρακτηρίζονται «φυσικοί κίνδυνοι» επειδή μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές, 
  •  να προσδιορίζουν τις αιτίες δημιουργίας φυσικών καταστροφών, 
  •  να περιγράφουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον, έτσι ώστε να καθιστούν ικανοί να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης εγκαίρως, και να προβαίνουν σε ενέργειες, για την αντιμετώπιση της εκδήλωσης και τις συνέπειες τέτοιων φυσικών καταστροφών, θεωρώντας ότι θα προσεγγίσουμε αποτελεσματικότερα τη μείωση της ευαισθησίας των μαθητών και αυριανών πολιτών, στον κίνδυνο. 
1η -2η ώρα
- Διάγνωση πρότερων γνώσεων
Συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με την έννοια της φυσικής καταστροφής. Τι είναι, τι δεν είναι. 
- Συζήτηση σχετικά με το χρησμό που έδωσε το Μαντείο των Δελφών. Σχόλια για την ορθότητα όταν αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές
- Ας αναφερθούμε σε φυσικές καταστροφές στην περιοχή σε παλαιότερους χρόνους αλλά και στους σύγχρονους. 
- Ποιες φυσικές καταστροφές γνωρίζουμε στον κόσμο
1ο Φύλλο εργασίας
Προβληματισμός των μαθητών με τις παρακάτω ερωτήσεις:
- Με τον όρο φυσικοί κίνδυνοι τι σας έρχεται στο νου;
- Ανάφερε κάποιες φυσικές καταστροφές για τις οποίες έχεις ακούσει
- Θα εφάρμοζες το χρησμό :"Ο σώζων εαυτόν σωθήτω", σε κάποια καταστροφή που θα αντιμετώπιζες εσύ και οι γύρω σου; Γιατί ναι γιατί όχι; Αιτιολόγησε την άποψή σου!

Φόρμα 1

Όνομα:
E-mail: *
Γράψε την άποψή σου: *

Ανατροφοδότηση για φόρμα1

😳Ας γνωρίσουμε το σεισμό

Γνωρίστε τα σημάδια ενός σεισμού:
Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, μπορεί να ακούσετε έναν ήχο που βρυχάται ή γουργουρίζει και σταδιακά δυναμώνει. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε μια αίσθηση κύλισης που ξεκινά ήπια και, μέσα σε ένα ή δύο δευτερόλεπτα, γίνεται βίαιη.
Ή
Μπορεί πρώτα να τρανταχτείτε από ένα βίαιο τράνταγμα. Ένα ή δύο δευτερόλεπτα αργότερα, μπορεί να νιώσετε τρέμουλο και να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε ή να μετακινηθείτε από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα
Παρατηρείστε τις τεκτονικές πλάκες, τις σεισμογενείς περιοχές και τις ηφαιστειογενείς περιοχές. Τι παρατηρείτε; Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι περιοχές;

Στην εικόνα βλέπετε τα όρια των τεκτονικών πλακών, τα ηφαίστεια και τις σεισμογενείς περιοχές
  • Οι μπλέ γραμμές είναι τα όρια των πλακών,
  • Οι καφέ περιοχές είναι οι ωκεανοί,
  • Τα Κόκκινα τρίγωνα είναι τα ηφαίστεια 
  • Οι κίτρινες τελείες είναι οι σεισμογενείς περιοχές 
Δείχνει ο χάρτης μια σχέση μεταξύ των σεισμών και των ορίων των πλακών;
ΜπράβοΝαι. Οι σεισμοί είναι πιο πιθανοί στα όρια των πλακών σε σύγκριση με άλλα μέρη.
Όχι. Οι σεισμοί είναι εξίσου πιθανοί στα όρια των πλακών σε σύγκριση με άλλα μέρη.
Ναι. Οι σεισμοί είναι λιγότερο πιθανοί στα όρια των πλακών σε σύγκριση με άλλα μέρη.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ
Images in this activity are derivative works of Image:Earth layers model.png created by Linuxerist (available under a GNU Free Documentation License) and Image: Earth-crust-cutaway-japanese.svg by Washiucho.
Τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης δείτε εδώ



    
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ!


Μάθετε τα ασφαλή σημεία.
Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί προκαλούνται από την κατάρρευση οικοδομικών υλικών και βαρέων αντικειμένων που πέφτουν, όπως βιβλιοθήκες, ντουλάπια και μονάδες θέρμανσης.
Μάθετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας. Ένα ασφαλές σημείο μπορεί να είναι κάτω από ένα ανθεκτικό τραπέζι μακριά από τους τοίχους ή κάτω από τα σκεπάσματά σας με ένα μαξιλάρι πάνω από το κεφάλι σας, αν είστε ήδη στο κρεβάτι.
Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στο τι θα κάνετε σε περίπτωση σεισμού.
Σχεδιάζοντας και εξασκώντας τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού, εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορείτε να μάθετε να αντιδράτε σωστά και αυτόματα όταν αρχίσει ο σεισμός.
Πέστε, καλυφθείτε και κρατηθείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης σεισμού.
Πέστε στα γόνατα και στα χέρια σας. Αυτή η θέση σας προστατεύει από την πτώση, αλλά σας επιτρέπει ακόμα να κινηθείτε αν χρειαστεί.
ΚΑΛΥΨΤΕ το κεφάλι και το λαιμό σας (και ολόκληρο το σώμα σας αν είναι δυνατόν) κάτω από ένα ανθεκτικό τραπέζι ή γραφείο. Αν δεν υπάρχει καταφύγιο κοντά, πέστε κάτω κοντά σε έναν εσωτερικό τοίχο ή δίπλα σε χαμηλά έπιπλα που δεν θα πέσουν πάνω σας και καλύψτε το κεφάλι και το λαιμό σας με τα χέρια και τα χέρια σας. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από παράθυρα ή τζάμια που μπορεί να σπάσουν ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν πάνω σας.
Αφιερώστε λίγα λεπτά με την οικογένειά σας για να συζητήσετε ένα σχέδιο εκκένωσης του σπιτιού σας. Σχεδιάστε μια κάτοψη του σπιτιού σας, περπατήστε σε κάθε δωμάτιο και συζητήστε τις λεπτομέρειες της εκκένωσης. Εάν ζείτε κατάντη ενός φράγματος, να γνωρίζετε τις πληροφορίες για τις ζώνες πλημμύρας.
Σχεδιάστε έναν δεύτερο τρόπο εξόδου από κάθε δωμάτιο ή περιοχή, αν είναι δυνατόν. Εάν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, όπως μια σκάλα με σχοινί, σημειώστε πού βρίσκεται.
Σημειώστε πού βρίσκονται το κιτ προμηθειών έκτακτης ανάγκης (συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, πρώτων βοηθειών) και οι πυροσβεστήρες.
Εντοπίστε πού βρίσκονται οι διακόπτες ή οι βαλβίδες κοινής ωφέλειας, ώστε να μπορείτε να τις κλείσετε, αν είναι δυνατόν.
Σημειώστε τη θέση του υπαίθριου χώρου συγκέντρωσης έκτακτης ανάγκης της οικογένειάς σας.
Εργασία 2
Στην παρακάτω φόρμα γράψε το όνομά σου και για email γράψε: student@gmail.com. Στη συνέχεια γράψε πως νομίζεις ότι μπορεί να γεννιέται ένας σεισμός;

Φόρμα 2

Όνομα:
 E-mail: *
 Γράψε την άποψή σου: *
 

         Ας δούμε πως προστατευόμαστε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού!
Τι περιλαμβάνει μια βαλίτσα έκτακτης ανάγκης;
Παίρνω μόνο τα απαραίτητα.. αλλά προσοχή!
======================================================

🌊🌊Ας γνωρίσουμε τις πλημμύρες 💦

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Πλημμύρα ονομάζεται η προσωρινή κάλυψη από νερό εδάφους, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν καλύπτεται από νερό. Ο όρος περιλαμβάνει τις πλημμύρες που προκαλούνται από ποτάμια, ορεινούς χειμάρρους, εφήμερα υδατορεύματα της Μεσογείου, εντατική τήξη πάγων/παγετώνων, καθώς και από τη θάλασσα σε παράκτιες περιοχές. Οι πλημμύρες οφείλονται κυρίως σε ισχυρές ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις και μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο υδάτινο φορτίο των ποταμών, των υδατορευμάτων και των καναλιών.Ένα υδατόρευμα μπορεί να φουσκώσει και να υπερχειλίσει, δηλαδή να υπερβεί τις όχθες, και να πλημμυρίσει τις γύρω περιοχές. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα υδατορεύματα την ίδια μορφή και συμπεριφορά. Οι χείμαρροι, για παράδειγμα, μετατρέπονται σε ποτάμια μονάχα όταν βρέχει πολύ. Καθώς μειώνεται η βροχόπτωση, η στάθμη των υδάτων μπορεί να μειωθεί και η κοίτη να μείνει χωρίς νερό.Οι πλημμύρες είναι πιθανή αιτία συμβάντων και μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών, καθώς προκαλούν περιβαλλοντικές καταστροφές και σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική ανάπτυξη. Κατά κανόνα, οι πλημμύρες έχουν πιο σοβαρές συνέπειες στα αστικά κέντρα. Αν και οι πλημμύρες προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να αποτραπούν, οι αρνητικές συνέπειές τους μπορούν να μειωθούν.«Κίνδυνος πλημμύρας» είναι ο συνδυασμός της πιθανότητας να εκδηλωθεί πλημμύρα και των δυνητικών αρνητικών συνεπειών αυτής της πλημμύρας για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο όρος περιλαμβάνει πλημμύρες, που προκλήθηκαν από υδάτινες οδούς (π.χ. ποτάμια, πηγές, ξεροπόταμους, κ.λπ.) και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν λόγω της ποσότητας του νερού. Η πλειονότητα της ποσότητας αυτής προέρχεται από δυνατές βροχοπτώσεις αλλά και άλλες πηγές (όπως παράκτιες παλίρροιες, κύματα καταιγίδας ή τσουνάμι) μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες. Η υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος δεν θεωρείται πλημμύρα. Οι πλημμύρες ενδέχεται να προκαλέσουν θανάτους, μετακινήσεις πληθυσμών, περιβαλλοντικές καταστροφές και σοβαρές επιπλοκές στην οικονομική ανάπτυξη.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Αν είστε μέσα σε κτίριο

Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.
  • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
  • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

  • Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.
     -  η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
     -  εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.
     -  τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.
  • Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
  • Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
  • Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

  • Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
  • Αποφύγετε νερά που ρέουν.
  • Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
  • Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

🔥Ας γνωρίσουμε τις φωτιές🔥


CLIMATE CHANGE SOS
Με ελληνικούς υπότιτλους
Ελληνική έκδοση ερωτήσεων. Επιλέξτε Ελληνικούς υπότιτλους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ